Pekari

Pekari, (rodina Tayassuidae), také volal oštěpem nebo javelinu, žádné ze tří druhů piglike savec nalézt v jižních pouštích Spojených Států na jih přes Amazonii do Patagonie v Jižní Americe (viz Patagonia). Těsně připomínající divoké prase (viz kanec), peccary má tmavé hrubé vlasy a velkou hlavu s kruhovým čenichem. Uši jsou malé, stejně jako ocas, který obecně není viditelný. Jeho oštěpovité psí zuby dávají peccary jeho další běžná jména, oštěp a oštěp. Tyto zuby nevyčnívají, ale vytvářejí v rtech pozoruhodné hrudky.

límcem pekari
límcem pekari

Límcem pekari (Tayassu tajacu).

© lite/Fotolia

síťovaný žirafa
Přečtěte si Více o Tomto Tématu
sudokopytník
, který obsahuje prasata, peccaries, hroši, velbloudi, chevrotains, jelen, žirafy, vidloroh,

Peccaries jsou Nové Světové protějšky z prasat (čeledi Suidae) a liší se od skutečné prasat v některých kosterní a zubní funkce. Mají také pachovou žlázu pod kůží, která se otevírá na hřbetu zad a vydává silný pižmový zápach; tato žláza je důvodem mylného přesvědčení, že peccaries mají dva pupky, jeden nad a jeden pod. Peccaries jsou všežravé, živí se různými rostlinami, malými zvířaty a mršinou. Mají štěkající poplachové volání a když jsou vyrušeni, vydávají chrastící zvuk chvěním zubů. Ačkoli divoký, když obtěžován, oni jsou někdy zkrotit jihoamerických indiánů. Peccaries jsou také loveni pro své kůže a maso. Vrhy se obvykle skládají ze dvou mladých, narozených po pětiměsíčním období těhotenství.

existují tři druhy. Obojek s límečkem (Tayassu tajacu) je nejmenší a nejběžnější, žijící v celém rozsahu tayassuidů v různých stanovištích. Vyznačuje se bledě pruh kolem krku, límcem peccaries jsou méně než metr (tři nohy) dlouhá a váží mezi 17 a 30 kg (37 a 66 liber). Žijí na různých stanovištích, obvykle se během dne potulují ve stádech asi tuctu, i když větší a menší skupiny jsou také běžné.

Límcem pekari (Tayassu tajacu).
peccary s límečkem (Tayassu tajacu).

Jen and Des Bartlett / Bruce Coleman Inc.

bílé rty pekari (T. pecari) je mírně tmavší a větší, vážící 25-40 kg (55-88 liber). Pojmenovaný pro bílou oblast kolem úst, jeho rozsah je omezen na střední a Jižní Ameriku, kde jsou lesy a křoviny primárními stanovišti. Tyto peccaries žijí ve stádech 50 až více než 300 a jsou vážněji ovlivněny ničením stanovišť.

získejte předplatné Britannica Premium a získejte přístup k exkluzivnímu obsahu. Přihlásit se nyní

chacoan peccary (Catagonus wagneri) je největší, váží více než 40 kg. Je také nejméně obyčejný, žije pouze v suché oblasti Chacoan v Jižní Americe (viz Gran Chaco). Odhaduje se, že jich zůstalo asi 5 000 a vědecká komunita je považovala za zaniklou až do roku 1972. Tyto ohrožené peccaries obvykle tvoří malá stáda sedmi zvířat nebo méně. Populace byla ovlivněna jak lovem, tak vyčištěním jejího stanoviště pro pastviny skotu, což vyvolává obavy o dlouhodobé přežití druhu.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *