Peccary

Peccary, (familie Tayassuidae), også kaldet spyd eller javelina, en af de tre arter af svinelignende pattedyr, der findes i de sydlige ørkener i USA sydpå gennem Amasonbassinet til Patagonian Sydamerika (se Patagonia). Ligner den vilde gris (se vildsvin), peccary har mørkt groft hår og et stort hoved med en cirkulær snude. Ørene er små, ligesom halen, som generelt ikke er synlig. Dens spydlignende hundetænder giver peccary sine andre almindelige navne, javelin og javelina. Disse tænder stikker ikke ud, men skaber bemærkelsesværdige klumper i læberne.

collared peccary
collared peccary

Collared peccary (Tayassu tajacu).

krit lite/Fotolia

retikuleret giraf
Læs mere om dette emne
artiodactyl
som inkluderer svin, peccaries, flodheste, kameler, chevrotains, hjorte, giraffer, Pronghorn,

peccaries er de nye verdens modstykker til svin (familie Suidae) og adskiller sig fra ægte svin i visse skelet-og tandfunktioner. De har også en duft kirtel under huden, der åbner på ryggen af ryggen og afgiver en stærk musky lugt; denne kirtel er årsagen til den fejlagtige tro på, at peccaries har to navler, en over og en under. Peccaries er altædende, fodring på en række planter, små dyr og Ådsel. De har et gøende alarmopkald, og når de forstyrres, får de en raslende lyd ved at snakke deres tænder. Selvom de er voldsomme, når de chikaneres, tæmmes de undertiden af sydamerikanske indianere. Peccaries jages også for deres huder og kød. Kuld består normalt af to unge, født efter en fem måneders svangerskabsperiode.

der er tre arter. Den collared peccary (Tayassu tajacu) er den mindste og mest almindelige, der lever i hele tayassuid-området i en række forskellige levesteder. Kendetegnet ved en bleg stribe rundt om halsen, collared peccaries er mindre end en meter (tre fod) lang og vejer mellem 17 og 30 kg (37 og 66 pounds). De lever i en række forskellige levesteder, der generelt vandrer om dagen i besætninger på omkring et dusin, selvom større og mindre grupper også er almindelige.

Collared peccary (Tayassu tajacu).
Collared peccary (Tayassu tajacu).

Jen og Des Bartlett / Bruce Coleman Inc.

den hvidlippede peccary (T. pecari) er lidt mørkere og større, vejer 25-40 kg (55-88 Pund). Opkaldt efter det hvide område omkring munden er dets rækkevidde begrænset til Mellem-og Sydamerika, hvor skov og krat er de primære levesteder. Disse peccaries lever i besætninger på 50 til over 300 og er mere alvorligt påvirket af ødelæggelse af levesteder.

få et Britannica Premium-abonnement og få adgang til eksklusivt indhold.

Chacoan peccary (Catagonus vagneri) er den største, der vejer over 40 kg. Det er også den mindst almindelige, der kun bor i den tørre Chacoan-region i Sydamerika (se Gran Chaco). Omkring 5.000 anslås at forblive og blev anset for at være uddød af det videnskabelige samfund indtil 1972. Disse truede peccaries danner normalt små flokke på syv dyr eller mindre. Befolkningen er blevet påvirket af både jagt og rydning af sit levested for kvæg græsgange, hvilket skaber bekymring for artens langsigtede overlevelse.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *