Lentokyvyttömiä

Uudessa – Seelannissa on enemmän lentokyvyttömiä lintulajeja – sekä eläviä että sukupuuttoon kuolleita – kuin missään muussa maassa

lentokyvytön Kuva

niihin kuuluvat kiivi, kakapo, takahe, pingviini, weka, moa, kolme lentokyvytöntä peukaloista ja kaksi adzebilliä.

ei nisäkäspetoja

yksi syy siihen, että Uudessa-Seelannissa on niin paljon lentokyvyttömiä lintuja, on se, että ennen ihmisten saapumista noin 1000 vuotta sitten maassa ei ollut maanisäkkäitä, jotka saalistivat lintuja. Petoeläimiä olivat muut linnut, kuten naurupöllö, Kotka, kanahaukka ja Haukka. Kiivi ja muut lentokyvyttömät linnut saattoivat etsiä niitä turvallisesti metsänpohjasta, elää ja pesiä maassa, koska saalistajat eivät haistaneet niitä.

ihmisten saavuttua kiwien maahan metsänpohjasta on tullut uhka ja vaara kaikille Uuden-Seelannin lentokyvyttömille linnuille.

energian säästäminen

Lentäminen vie paljon energiaa. Koska maa oli niin turvallinen, linnut saattoivat säästää energiaa kävelemällä.On väitelty siitä, kehittyikö kiivi lentokyvyttömästä esi-isästä vai menettikö se lentokykynsä. Sillä on kuitenkin hyvin pieni surkastunut siipi, jonka päässä on pieni kissamainen kynsi. Tämä töyhtösiipi synnytti lajin nimen ”Apteryx”, joka tarkoittaa ’siivetöntä’.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *