Peccary

Peccary, (heimo Tayassuidae), myös keihäs tai keihäs, mikä tahansa kolmesta sikamaisesta nisäkäslajista, joita tavataan Yhdysvaltain eteläisiltä aavikoilta etelään Amazonin altaan läpi Patagonian Etelä-Amerikkaan (katso Patagonia). Pekari muistuttaa läheisesti villisikaa (katso villisikaa), sillä on tumma karkea karva ja suuri pää, jossa on pyöreä kuono. Korvat ovat pienet, samoin häntä, joka ei yleensä ole näkyvissä. Keihäsmäiset kulmahampaat antavat Pekalle sen muut yleisnimet, keihäs ja keihäs. Nämä hampaat eivät ulotu, vaan tekevät huomattavia kyhmyjä huuliin.

collared peccary
collared peccary

Collared peccary (Tayassu tajacu).

© lite/Fotolia

reticulated kirahvi
Lue lisää aiheesta
artiodactyl
johon kuuluvat siat, pekarit, virtahevot, kamelit, chevrotainit, peurat, kirahvit, pronghornit,

pekarit ovat sikojen (heimo Suidae) uuden maailman vastineita ja eroavat todellisista sioista tiettyjen luuston ja hampaiden ominaisuuksiltaan. Niillä on myös ihon alla hajurauhanen, joka avautuu selän harjalle ja antaa voimakkaan myskihajun; tämä rauhanen on syy siihen virheelliseen uskomukseen, että pekaareilla on kaksi napaa, toinen ylä-ja toinen alapuolella. Pekarit ovat kaikkiruokaisia ja käyttävät ravinnokseen erilaisia kasveja, pieniä eläimiä ja haaskoja. Niillä on haukkuhälytys ja häirittynä ne pitävät kalisevaa ääntä kalisuttamalla hampaitaan. Vaikka Etelä-Amerikan intiaanit ovat raivokkaita, kun heitä ahdistellaan, he kesyttävät heidät toisinaan. Pekareita metsästetään myös niiden nahan ja lihan vuoksi. Poikueet koostuvat yleensä kahdesta poikasesta, jotka ovat syntyneet viiden kuukauden tiineyden jälkeen.

sukuun kuuluu kolme lajia. Kaulushaikara (”Tayassu tajacu”) on pienin ja yleisin, se elää koko tayassuidien levinneisyysalueella erilaisissa elinympäristöissä. Kaulukselliset pekarit ovat alle metrin pituisia ja painavat 17-30 kilogrammaa. Ne elävät monenlaisissa elinympäristöissä vaeltaen yleensä päivisin noin tusinan laumoissa, joskin myös suuremmat ja pienemmät ryhmät ovat yleisiä.

Collared peccary (Tayassu tajacu).
Collared peccary (Tayassu tajacu).

Jen and Des Bartlett / Bruce Coleman Inc.

valkolepinkäinen (T. pecari) on hieman tummempi ja kookkaampi ja painaa 25-40 kg (55-88 paunaa). Nimensä se on saanut suun ympärillä olevasta valkoisesta alueesta, ja sen levinneisyysalue rajoittuu Keski-ja Etelä-Amerikkaan, jossa metsä ja pensaikko ovat pääasiallisia elinympäristöjä. Nämä pekarit elävät 50-300 hengen laumoissa, ja elinympäristöjen tuhoutuminen vaikuttaa niihin vakavammin.

Hanki Britannica Premium-tilaus ja päästä käsiksi yksinoikeudella esitettävään sisältöön. Subscribe Now

Chacoan peccary (Catagonus wagneri) on suurin, yli 40 kg painava. Se on myös harvinaisin, sillä se elää vain Etelä-Amerikan kuivalla Chaco-alueella (katso Gran Chaco). Niitä arvioidaan olevan jäljellä noin 5 000 yksilöä, ja tiedeyhteisö arveli niiden kuolleen sukupuuttoon vuoteen 1972 asti. Nämä uhanalaiset pekarit muodostavat yleensä pieniä laumoja, joissa on enintään seitsemän eläintä. Populaatioon on vaikuttanut sekä metsästys että sen elinympäristön raivaaminen karjalaitumille, mikä on aiheuttanut huolta lajin säilymisestä pitkällä aikavälillä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *