Yellow Sac Spider

ADVERTISEMENT

Keltapussihämähäkki (Cheiracanthium inclusum) tunnetaan myös nimellä Mustajalkahämähäkki. Keltapussihämähäkki on yksi Pohjois-Amerikassa tavattavista hämähäkeistä, joiden puremia pidetään yleensä lääketieteellisesti merkittävinä. Keltapussihämähäkki on hyvin yleinen suurimmassa osassa Yhdysvaltoja ja aiheuttaa paljon hämähäkin puremia ja muita ei-toivottuja kohtaamisia.

Keltapussihämähäkkien ominaisuudet

Keltapussihämähäkit ovat vaaleankeltaisesta vaalean kellertävänvihreään, joskus takaruumiin päällä on oranssinruskea raita. Keltapussihämähäkin pää ja rinta ovat oranssinruskeasta punertavaan ja vatsa vaaleankeltaisesta vaaleanharmaaseen. Aikuisen naaraspussihämähäkkien ruumis on tyypillisesti 1/4-3/8 tuumaa pitkä ja sen jalkaväli on jopa 1 tuumaa.

urokset ovat hoikempia, ja niiden jalkaväli on hieman suurempi. Ensimmäinen jalkapari on pidempi kuin neljäs. Keltapussihämähäkeillä on kahdeksan samankokoista tummaa silmää, jotka on järjestetty kahteen vaakasuoraan riviin.

Keltapussihämähäkkien elinympäristö ja verkko

Keltapussihämähäkit hakeutuvat päivisin suojaan litistyneisiin silkkiputkiin ja siirtyvät saalistamaan yön aikana. Keltapussihämähäkit elävät usein taloissa ja niitä tavataan usein ryömimässä seinillä tai muilla pystysuorilla pinnoilla. Keltapussihämähäkit rakentavat silkkiputken tai-pussin suojaisalle alueelle, kuten lehden sisään, maiseman puunrunkojen tai hirsien alle tai seinän ja katon yhtymäkohtaan, ja ne käyttävät tätä pussia päiväsaikaan vetäytymispaikkanaan. Näin Keltapussihämähäkit ovat saaneet yleisnimensä ”pussihämähäkki”. Nämä hämähäkit eivät rakenna verkkoja.

Keltapussihämähäkit

Keltapussihämähäkit ovat aktiivisia metsästäjiä, jotka heräävät hämärän tullen silkkipussistaan etsimään saalista. Keltapussihämähäkkien saaliseläin on niveljalkaisten laaja ravinto, johon kuuluu itseään suurempia hämähäkkejä ja jopa omia muniaan. Ulkona ne etsivät usein lehvästön keskeltä heiluttaen ensimmäistä jalkaparia edessään kiivetessään nopeasti kasvien lehtien ja varsien sekaan. Keltapussihämähäkit tulevat koteihin usein aktiivisen etsintätapansa vuoksi etenkin alkusyksystä, kun niiden ravinnonsaanti vähenee.

Keltapussihämähäkit lisääntyvät

parittelun jälkeen naaraat tuottavat noin 5 munapussia, joissa kussakin on 30-48 munaa. Munat munitaan löyhänä massana ja peitetään ohuella kehrätyllä silkillä. Pieniä, valkoisia, paperimaisia pusseja löytyy usein helposti huomaamatta jäävistä paikoista, kattojen ja kulmien varsilta tai kuvien ja hyllyjen takaa. Naaras voi vartioida näitä munapusseja, kunnes munat kuoriutuvat. Munat munitaan yleensä syksyllä ja hämähäkkieläimet kuoriutuvat seuraavan kevään aikana. Naaras saattaa tuottaa elinaikanaan useita munamassoja. Aikuisia voi tavata huhtikuusta marraskuuhun, mutta kuumimpina kuukausina pienet hämähäkit muodostavat suurimman osan populaatiosta.

Keltapussihämähäkkien myrkky

Keltapussihämähäkit ovat hyvin voimakkaita ja torahampaat läpäisevät ihmisen ihon melko helposti. Suurin osa ihmisten puremista tapahtuu, kun ihmiset ovat puutarhanhoidossa tai suorittavat muunlaista ulkoilua. Myrkky on lieviä ja paikallisia sytotoksisia (myrkyllinen vaikutus soluihin) ja neurotoksisia (myrkyllinen hermokudokseen, kuten aivoihin tai selkäytimeen) vaikutuksia. Kohtaamisista keltapussihämähäkin kanssa ei ole koskaan raportoitu kuolemaan johtaneita tapauksia. On huomattu, että suuri määrä puremista, joiden katsotaan johtuvan ruskeasta Erakkohämähäkistä, saattaa itse asiassa olla seurausta keltaisen pussihämähäkin puremista.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *