Dziki indyk

jeden z największych ptaków łownych, dziki indyk występuje tylko w Ameryce Północnej, ale jego udomowieni kuzyni są znani na całym świecie. Tak popularny do polowań, że ten członek rodziny ptaków Phasianidae był kiedyś Bliski wyginięcia, staranne zarządzanie pozwoliło dzikim populacjom indyków kwitnąć do dziś, a nawet rozszerzyło zasięg ptaka poza jego historyczne granice. Pożryj więcej faktów o dzikim indyku z tym profilem, a będziesz nadziewany wiedzą na temat tych zabawnych i znanych ptaków!

szybkie fakty

  • nazwa naukowa: Meleagris gallopavo
  • nazwa zwyczajowa: dziki indyk, Turcja, Gobbler
  • długość życia: 3-5 lat
  • Rozmiar: 35-50 cali
  • Waga: 6-24 funty
  • rozpiętość skrzydeł: 55 cali
  • stan ochrony: najmniejszy niepokój

Identyfikacja Dzikiego indyka

z pulchnym okrągłym ciałem, długimi nogami, długa szyja i wachlarzowaty ogon, dziki indyk jest wyraźnym i natychmiast rozpoznawalnym ptakiem, a nawet osoby nie będące ptakami mogą łatwo zidentyfikować te znane ptactwo. Znając kluczowe znaki pola dla gatunku, jednak może pomóc birders dowiedzieć się więcej o dzikich indyków i jak je prawidłowo zidentyfikować.

dzika indyka jest krótka i gruba, z reguły bladoszara z czerwoną skórką na wierzchu. Samce mają nagą głowę, a szyja pokryta jest grubymi czerwonymi czepkami. Ciało jest ogólnie szarawo-czarne z opalizującym błyskiem w dobrym świetle, z białymi pręgami na piórach głównych. Charakterystyczny wachlarz ogonowy jest ciemnobrązowy i czarny, poprzeczny z opaskami końcowymi na każdym piórze ogonowym, a samce mają długą kępkę ciemnych piór piersiowych.

samice są mniejsze z mniej opalizującym ubarwieniem, mniejszym ogonem i mniejszą szyjką. Samice również zazwyczaj nie mają pierś” broda ” pióra, choć krótkie brody są obecne na niektórych starszych kur. U obu płci nogi i stopy są blade, a oczy ciemne. W zależności od nastroju i emocji ptaka naga skóra na głowie i pysku może zmieniać kolor z bladobiałego lub różowego na jaśniejszy czerwony lub jasnoniebieski.

młode ptaki są podobne do dorosłych, ale z mniej wyrafinowanymi oznaczeniami, szorstkim wyglądem i ogólnie mniejszym rozmiarem.

najbardziej charakterystycznym zawołaniem dzikiego indyka jest szybkie „gobble-gobble-gobble”, którego samce używają podczas wiosennego sezonu lęgowego. Inne wezwania zarówno samców, jak i samic to „cluck” i „yelp” dźwięki sygnalizujące ruch lub ostrzeżenia o gnieździe.

Wild Turkey vs.Ocellated Turkey

wild turkey wygląda bardzo podobnie do ocellated turkey, ale ogólne kolory wild turkey są znacznie bardziej stonowane odcienie ziemi niż jaśniejsze, prawie fluorescencyjne odcienie ocellated turkey. Naga skóra głowy i szyi jest szczególnie ciemniejsza, ponieważ skórka indyka jest znacznie jaśniejsza, niebieska z żółtymi lub żółto-pomarańczowymi guzkami. Ocelowana Turcja ma również znacznie węższy, bardziej restrykcyjny zasięg i występuje tylko na półwyspie Jukatan i bardzo północnych częściach Belize i Gwatemali. Dziki indyk jest bardziej północnym ptakiem w Kanadzie, Stanach Zjednoczonych i północnym Meksyku, a zasięgi obu indyków nie pokrywają się.

z bliska zdjęcia dzikich indyków, jakich nigdy nie widziałeś

siedlisko i rozmieszczenie dzikich indyków

dzikie indyki są dość powszechne w bardzo Południowej Kanadzie, kontynentalnych Stanach Zjednoczonych i środkowym Meksyku, ale są rzadkie w wysokich górach skalistych i obszarach pustynnych, a także w skrajnej północnej Minnesocie, Dakocie Północnej i Montanie. Ogólnie rzecz biorąc, ptaki te są bardziej powszechne we wschodniej części swojego zasięgu. Indyki preferują otwarte siedliska leśne i wiejskie z drzewami i krzewami orzechowymi.

wzór migracji

dzikie indyki nie migrują, ale mogą być nomadyczne, szczególnie zimą, w zależności od lokalnej dostępności pokarmu. Kiedy pożywienie jest obfite, a Północna zima jest łagodna, ptaki nie mogą wędrować daleko od swoich miejsc lęgowych.

zachowanie

dzikie indyki są ptakami towarzyskimi i żyją w średnich i dużych stadach z jednym dominującym samcem „tom” i do 20 lub więcej samic „kur.”Ptaki mają doskonały słuch i wzrok oraz są potężnymi lotnikami. Żerują niemal nieprzerwanie na ziemi, ale nocą gniazdują na drzewach. Podczas sezonu lęgowego samce rozpinają i prezentują szerokie pióra ogona dla rytuałów zalotów i stosują podobne zachowanie przez cały rok, aby pokazać dominację lub agresję, zwłaszcza gdy w pobliżu znajduje się wiele samców.

dieta i karmienie

dzikie indyki jedzą szeroką gamę pokarmów, w tym owady, żaby, jaszczurki, owoce, Zboże, nasiona i orzechy. Te wszystkożerne ptaki mogą drapać się przez szczątki na ziemi, aby odkryć pokarm, a także wyrywać pokarm bezpośrednio z różnych roślin.

lęgowe

samce dzikich indyków są poligamiczne i będą kopulować z kilkoma kurami w tym samym roku. Kury inkubują jedno pisklę po 8-18 jaj rocznie w naziemnym gnieździe w wysokiej trawie lub pod kryjącymi się krzewami lub krzewami przez około 27 dni.

jaja i Młode

Dzikie jaja indycze mają kremowy biały lub buff kolor i mogą być splotowane brązowymi lub czerwonymi kropkami na jednym końcu. Po wykluciu się samice prowadzą raczkujące ptaki do pożywienia, a Młode szybko uczą się żerować dla siebie. Wśród młodych ptaków samice nazywane są jennies, a samce jakes.

Ochrona dzikich indyków

dzikie indyki nie są uważane za zagrożone lub zagrożone, a regulowane sezony polowań pomogły zapewnić stabilną populację na wielu obszarach. W niektórych społecznościach dzikie indyki są uważane za uciążliwe, ponieważ mogą rozwijać się duże stada, a ptaki mogą niszczyć mienie podczas żerowania lub gniazdowania. W takich sytuacjach władze mogą starać się o przeniesienie lub ubój ptaków w razie potrzeby. W ich dzikich siedliskach zachowanie odpowiednich źródeł pożywienia i miejsc noclegowych ma zasadnicze znaczenie dla rozwoju dzikich indyków.

Porady dla birders podwórku

dzikie indyki są duże ptaki łowne z niewielkim strachu od większości drapieżników. Będą przyciągane do obszarów wiejskich z dębami i zaroślami, które mogą zapewnić bezpieczne pokrycie terenu. Birders może zaoferować popękane kukurydzy i innych zbóż jako uzupełnienie żywności i może być w stanie przyciągnąć pobliskie dzikie indyki z połączeń sztucznych indyków. Backyard birders należy jednak pamiętać, że dzikie indyki mogą być agresywne i mają duże apetyty, i nie zawsze są mile widziane w zaludnionych obszarach. Niektóre państwa mają również przepisy zakazujące karmienia dzikich indyków, ponieważ takie działania mogą skomplikować regulowane sezony polowań, a ptaki mogą stać się uciążliwe lub nawet niebezpieczne w obszarach miejskich lub podmiejskich.

jak znaleźć tego ptaka

dzikie indyki można łatwo znaleźć w ich zasięgu, jeśli ptaki odwiedzają otwarte zalesione obszary i krawędzie lasów. Lasy z drzewami orzechowymi częściej są domem dla dzikich indyków, podobnie jak chwastowate prerie i łąki przy krawędziach lasów, a ptaki te można nawet zobaczyć na obrzeżach cmentarzy, pól golfowych i lotnisk w odpowiednim środowisku. Te duże ptaki są niewątpliwe i często podróżują w średnich lub dużych stadach, dając birders wspaniałe możliwości, aby zobaczyć je dobrze.

Poznaj więcej gatunków w tej rodzinie

rodzina ptaków Phasianidae jest domem dla ponad 180 różnych ptaków, w tym nie tylko dzikich indyków, ale także różnych gatunków cietrzewi, kuropatw, kurcząt preriowych, peafowl, bażantów, monals i junglefowl. Bliscy krewni dzikiego indyka to:

  • Chukar

sprawdź nasze inne profile dzikich ptaków, aby dowiedzieć się więcej o wszystkich swoich ulubionych ptakach!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *