pecar

pecar, (familia Tayassuidae), numită și javelină sau javelina, oricare dintre cele trei specii de mamifere porcine găsite în deșerturile sudice ale Statelor Unite spre sud, prin bazinul Amazonului, până în America de Sud patagoniană (vezi Patagonia). Asemănător cu porcul sălbatic (vezi mistrețul), pecarul are părul aspru întunecat și un cap mare cu botul circular. Urechile sunt mici, la fel și coada, care în general nu este vizibilă. Dinții săi canini asemănători cu sulița dau pecarului celelalte nume comune, Javelina și javelina. Acești dinți nu ies în afară, ci fac bulgări notabile în buze.

pecar cu guler
pecar cu guler

pecar cu guler (Tayassu tajacu).

XV lite/Fotolia

girafa reticulată
citiți mai multe despre acest subiect
artiodactil
care include porci, pecari, hipopotami, cămile, chevrotains, cerb, girafe, Pronghorn,

pecarii sunt omologii din lumea nouă a porcilor (familia Suidae) și diferă de porcii adevărați în anumite caracteristici scheletice și dentare. De asemenea, au o glandă parfumată sub piele care se deschide pe creasta spatelui și degajă un miros puternic de mosc; această glandă este motivul credinței greșite că pecarii au două burice, una deasupra și una dedesubt. Pecarii sunt omnivori, hrănindu-se cu o varietate de plante, animale mici și morcov. Ei au un apel de alarmă latră și atunci când deranjat face un sunet zăngănit de clănțăneau dinții lor. Deși feroce atunci când sunt hărțuiți, uneori sunt îmblânziți de indienii sud-americani. Pecarii sunt, de asemenea, vânați pentru piei și carne. Așternuturile constau, de obicei, din doi tineri, născuți după o perioadă de gestație de cinci luni.

există trei specii. Pecarul cu guler (Tayassu tajacu) este cel mai mic și cel mai comun, trăind pe întreaga gamă tayassuid într-o varietate de habitate. Distins printr-o dungă palidă în jurul gâtului, pecarele cu guler au o lungime mai mică de un metru (trei picioare) și cântăresc între 17 și 30 kg (37 și 66 de kilograme). Trăiesc într-o varietate de habitate, în general rătăcind în timpul zilei în turme de aproximativ o duzină, deși grupurile mai mari și mai mici sunt, de asemenea, comune.

pecar cu guler (Tayassu tajacu).
pecar cu guler (Tayassu tajacu).

Jen și Des Bartlett / Bruce Coleman Inc.

pecarul cu buze albe (T. pecari) este puțin mai întunecat și mai mare, cântărind 25-40 kg (55-88 lire sterline). Numit pentru zona albă din jurul gurii, gama sa este limitată la America Centrală și de Sud, unde pădurile și scruburile sunt habitatele primare. Acești pecari trăiesc în turme de 50 până la peste 300 și sunt mai grav afectați de distrugerea habitatului.

obțineți un abonament Britannica Premium și obțineți acces la conținut exclusiv. Aboneaza-te acum

pecarul Chacoan (Catagonus wagneri) este cel mai mare, cântărind peste 40 kg. Este, de asemenea, cel mai puțin obișnuit, trăind doar în regiunea uscată Chacoan din America de Sud (vezi Gran Chaco). Se estimează că aproximativ 5.000 au rămas și s-a crezut că au dispărut de comunitatea științifică până în 1972. Acești pecari pe cale de dispariție formează de obicei turme mici de șapte animale sau mai puțin. Populația a fost afectată atât de vânătoare, cât și de defrișarea habitatului său pentru pășunile de bovine, provocând îngrijorare cu privire la supraviețuirea pe termen lung a speciei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *